2010. március 31.

Ibolyás limonádé



Ibolya lázban égek, ezer meg ezer ötlet kavarog a fejemben, mibe is lehetne használni. A legújabb ez a limonádé, ami - szerényen állíthatom - szerintem zseniális. A nyár nagy kedvence lesz nálunk, ez már biztos!
Arányokat nem is írok, hiszen ízlés szerint készítse mindenki édesebben, savanykásabban, ibolyásabban, szénsavasan vagy mentesen: ki hogy szereti.

Ibolyás limonádé:

Ibolyalekvár vagy még jobb a paszta, cukor, lime, citrom, víz, esetleg menta

1. A lekvárt vagy a pasztát icike-picike meleg vízzel felhígítom, hogy egyenletesen tudjon eloszlani. A citrom és lime levét kinyomom, hozzákeverem az ibolyát.

2. Ha megy bele menta, akkor ilyenkor teszem hozzá, valamint néhány karikára vágott citromot is keverek bele. Végül felöntöm vízzel (én enyhén dússal csináltam), s jégkockákkal megtömött poharakba öntöm.

2010. március 30.

Ibolyalekvár



Az Ibolya macaron bejegyzést követően többen kértétek, tegyem fel ezt a receptet, majd Helga ötlete nyomán a II. Mit Főzzek? egyik legtöbb szavazatot kapott étele lett. Ma reggel a henteshez való séta után betértünk a közeli erdőbe, ahol rengeteg ibolyát találtunk Pöttömmel. Zacskó és miegymás hiányában csak 10 grammot (kb. két maroknyit) tudtunk sebtében összegyűjteni, úgyhogy a lekvárosabb lekvárt (a nem olyan nagyon töményet) készítettem el ebből a kevésből. A paszta jellegű nagyon-nagyon tömény lekvár receptje is jön hamarosan, az tényleg olyan mint egy aroma: egy kiskanál bármibe és már lilán virít - legyen bármi is az. 

Ibolyalekvár:
szűk 1,5 dl

10 gramm ibolya virága leszárazva, 10 gramm cukor, 100 ml víz, 1 kk. dzsemfix (vagy valami hasonló)

1. A vizet a cukorral és a dzsemfix-el felforralom, majd hozzákeverem az ibolyát. Forralom együtt úgy 2-3 percig, majd leturmixolom.

2. Kb. 20 perc pihentetés után leszűröm, majd ismét felforralom. Ezután steril üvegekbe töltöm, folpack kockát simítok a tetejére, jó erősen lezárom.

3. Fejjel lefelé fordítom 10 percre, majd visszafordítva dunsztolom egy napig.

2010. március 24.

Karamellizált cikória



Kitört nálunk a bolondokháza, költözünk, csomagolunk, dobozolunk, szalad a lakás, a ház... Csak remélni merem, hogy egy héten belül rendezzük sorainkat és az új, gyönyörű konyhámban folytathatom a főzőcskét immáron a Húsvétra készülve. Alig várom...! Addig is ilyen egyszerű, két lakás között elkészíthető ételek jönnek, mint ez a karamellizált cikória. A Húsvéthoz ennek is köze van., ugyanis a főtt sonka elengedhetetlen körete. A sós ízt fantasztikusan kiegészíti a kissé fanyar-édes-kesernyés íz. Bár szó mi szó, roston sült Szent Jakab kagyló mellé sem utolsó...

Karamellizált cikória:

3 db cikória, 3 ek. vaj, 3 ek. barnacukor, 3 ek. méz, só, bors

1. A cikóriák "torzsáját" ék alakban kivágom. Egy lábosban vizet forralok, majd 5 percre beleteszem a őket. Ezután szűrőbe kiszedem, majd hagyom lecsepegni.

2. Egy serpenyőben (vagy bármi hasonlóban) megolvasztom a vajat, majd ráteszem a cikóriákat. Néha megfordítva minden oldalát barnára pirítom, s ha ez kész, mellé teszem a cukrot. Megvárom, míg karamell lesz belőle, s felöntöm egy kevés vízzel. Lefedem, 30-40 percig párolom.

3. Leveszem a fedőt, lepirítom a cikóriákat, közben meg-megforgatom őket. A mézet rájuk csorgatom, sózom-borsozom, majd ismét kevés vízzel felöntve addig párolom/sütöm, míg puhák nem lesznek. Tálaláskor frissen őrölt borsot és sót, esetleg sóvirágot szórók rá. De ha valakinek úgy tartja kedve, néhány csepp balzsamecettel is megpermetezheti.

2010. március 22.

Savoyai keksz - babapiskóta



Megint egy kis mende-monda: Bizonyos vélemények szerint 1348-ban egy udvari szakácsmester készítette ezt az omlós, hosszúkás piskótát a Savoyai-dinasztria akkori uralkodójának. Természetesen a franciák és olaszok is magukénak vallják – mint még annyi más mindent is -, de az előbbi híveinek meggyőződése, hogy Yenne városában született meg az a bizonyos első darab. Egyedül az a biztos, hogy a történelmi Savoya ( franciául Savoie) területe a Nyugati Alpokban és annak előterében, a mai Franciaország és Olaszország egymással határos térségében fekszik. Továbbá mint tudjuk, a klasszikus olasz alap-édesség, a tiramisú egyik legfontosabb alapanyaga, akárcsak a franciák charlotte tortájának… Hát, ezt a kérdést sem én fogom eldönteni.
Holnapra vendégeket várunk, a rendelés leadva: charlotte készüljön amiben sok a gyümölcs, sok a hab és rózsaszín szalag veszi körül. Kis Törpicsekkel ehhez gyártottunk ma babapiskótát. A pöttöm-kezek munkája noha kicsit girbe-gurba-csúcsos kekszeket eredményezett, egy biztos: soha ilyen lelkesedéssel és szeretettel nem csinált még tortát az apróságom. A felnőtt kezek alkotta babapiskóták a már fentebb belinkelt charlotte torta képen láthatóak.

Babapiskóta:

3 tojássárgája, 2 tojásfehérje, 50 g cukor, 9 dkg liszt
  
1. A két fehérjét 15 g cukorral kemény habbá verem, majd a három sárgáját a maradék 35 g cukor hozzáadásával kifehéredésig keverem. Egy fakanállal óvatosan összeforgatom, majd hozzászitálom a lisztet, s ezzel szintén nagyon óvatosan elkeverem.
  
2. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe habzsák segítségével  tetszés szerint 5-10 cm hosszú, kb. 2 cm széles rudakat nyomok. Meghintem porcukorral, majd 160 fokra előmelegített sütőben kb. 15-25 perc alatt aranysárgára sütöm. 


2010. március 20.

Sajtos puffancs



Kingától érkezett egy olyan kérés, hogy segítsek neki egy francia vacsora előtti vagy utáni borozgatáshoz valami könnyű, finom rágcsálnivalót kitalálni. Nekem rögtön ez a sajtos puffancs jutott eszembe, ugyanis ennél finomabb és ideálisabb borkorcsolya kevés van (szerintem). Hihetetlenül könnyű, lágy, olvadó Gruyére sajtos tészta belül, kívül pedig vékony roppanós réteggel találkozunk. Elkészíteni sem egy nagy művelet a látszattal ellentétbe, 20 perc sütéssel együtt kb. fél órát vesz igénybe.
Nem mellesleg a lassan kétéves Töpörtyűm egyik kedvenc eledele, úgyhogy nálunk viszonylag gyakran készül.

Puffancs:

5 dkg vaj, 145 ml víz, 6 dkg liszt, 2 tojás, 5 dkg Gruyére sajt, só

1. A vizet a vajjal együtt egy lábosba teszem,majd lassan melegítve egybe olvasztom. Nagy lángon tovább melegítem, majd a lisztet és a sót belerakom. Alaposan elkeverem, míg el nem válik az edény falától a tészta.

2. Ekkor a tojásokat egyenként hozzákeverem, figyelve, hogy maradjon egynemű a tészta. Végül mehet bele a reszeltsajt.

3. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe kiskanállal kupacokat halmozok, majd 200 fokon előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt pufi aranyszínű labdákká sütöm. Forrón tálalom a bor mellé.

2010. március 19.

II. Mit főzzek? - eredmény



Valamilyen gépi hiba miatt éjfél helyett ma reggel zárult le a II. Mit főzzek? játék szavazása. Tegnap kicsit beindult az élmezőny, és kereken 70 szavazat alapján holtverseny alakult ki az első és második helyen. Kellett nekem viccelődni a kommentekben, hogy három helyett öt nyertes lehetne :) Így az elsők lettek: Ibolyalekvár - Helga, Mille-feuille - Sajtkukac, másodikok a Provence-i csirke - Lilahangya, Baba au rhum - Piszke, és szintén befutó lett a harmadik legtöbb szavazattal a valamilyen Francia étel bárányból - Vesta ötlete nyomán. Nem mondom, lesz mit főznöm és publikálnom a hónapban! Kérem e-mailben küldjétek el a címeteket, hogy hova postázzam az utalványokat, amelyekért külön köszönet az őrségi Dublin Hotel tulajdonosának.
Nagyon-nagyon élveztem a játékot, köszönöm a leleményes és igazán jó ötleteket MINDENKINEK. Jövő hónapban megint lesz Mit főzzek?, amelyre nyugodtan lehet új, vagy most éppen nem nyertes ötleteket is írni - fantasztikusak voltak köztük!

2010. március 18.

Charlotte



A Charlotte nem más, mint a babapiskótával kirakott szélű torta. Középre szinte bármilyen krémet lehet tenni, részemről a jól bevált túrós került most bele. Magyarországon a hasonló néven futó torta piskótatekercs szeletekkel van kirakva, azonban az eredeti nagyon nem ez. Érdemes a babapiskótát házilag készíteni, mint minden, ez is úgy lesz tökéletes. Látványos, bájos, praktikus és egyszerűen elkészíthető desszert, amit mindenki nagyon értékel.

Charlotte:

2 tojás, 5 dkg cukor, 7 dkg liszt, 2 ek. olvasztott vaj, a torta méretétől függően 15-35 babapiskóta, tetszőleges krém és gyümölcsök

1. A tojást a cukorral nagyon habosra verem, majd óvatosan beleforgatom a lisztet és a vajat. Tortaformába simítom a masszát, majd 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt világos színűre sütöm.

2. Ha van állítható desszertgyűrű, akkor azt a piskóta köré igazítom úgy, hogy kb. 1,5-2 cm maradjon a tészta és a forma között körben. Ha nincs, akkor levágok ugyanennyit a piskótából. A babapiskótákat körbe rakosgatom, majd középre töltöm a krémet. Ez most nálam a bevált túrós volt. Éjszakára mehet a hűtőbe, majd másnap tálalás előtt ráhalmozok sok-sok gyümölcsöt.


2010. március 15.

Éjfélkor indulhat a szavazás...



Ma éjfélkor bezár a II. Mit Főzzek? ötletbörze és indulhat a szavazás. Három napon keresztül lehet voksolni, hogy melyik ételeket készítsem el. Mint már itt egyszer leírtam, az első három étel a befutó, s kitalálóik illetve beíróik az őrségi Dublin hotelben tölthetnek el családjukkal 2 éjszakát 50%-os kedvezménnyel a fogadó tulajdonosának köszönhetően. Kiváncsi vagyok, hiszen rengeteg jobbnál-jobb ötlet merült fel, mindenképpen izgalmasnak ígérkezik a főzőcske az elkövetkezendő hetekben. Hajrá-hajrá :)

Szarvasgombafagylalt



Provence, azon belül pedig Richerenches a szakértők véleménye szerint a szarvasgomba fővárosa. Történt ugyanis valamikor a 20. század elején, hogy a vidék szőlőit szinte teljesen kipusztította a filoxérafertőzés. Így a szőlőtöveket felváltották a tölgyfák, amivel tökéletes termőkörnyezet jött létre a a szarvasgomba számára. A helyi piacon november 15 és március 15 között szombatonként fontos esemény zajlik: kézi mérlegeken, szakértő sugdolózás közepette zajlik a szarvasgomba-vásár. Ez a richerenches-i szarvasgombavásár a legnagyobb ilyen jellegű piac Franciaországban, itt értékesítik az ország szarvasgomba termelésének 15-25 százalékát. 
A "fekete aranyat" egy erős pálca vagy csavarhúzó segítségével ássák ki, majd megtisztítják a rátapadt földtől. 
Felkutatásában az állatok segítenek, mivel mélyen a földben bújik meg ez az értékes kincs. A legelterjedtebb vadász a disznó, ami azonban miután orrával kitúrja, hajlamos gyorsan el is majszolni a csemegét. Ennek elkerülése végett kezdik egyre többen a kutyákat alkalmazni. Ezen kívül van egy olyan légyfajta, amelyik ott rakja le a petéit, ahol a szarvasgomba optimális érettségi fokot ért el. Szerintem gyönyörű, hogy a természetre van szükségünk egy ilyen csoda megtalálásához. Az értéke ezért is tud megmaradni. 
A La Beaugraviére étterem a 7-es út mentén található, és eltökélet híve a szarvasgombának. Szinte nincs olyan fogás, amibe ne csempésznék bele ezt a finomságot, ezzel az átlagos ételeket ínyenc fogássá magasztalva. Guy Jullien vezeti immáron több, mint húsz éve, s visszatérő vendégeinek kérésére állandó szereplője az étlapjának a szarvasgombafagylalt. Aki arra jár, ki ne hagyja! Pikáns, egészen különleges desszert ez a fagyi, bátrak és szarvasgomba-rajongók feltétlenül próbálják ki.

Szarvasgombafagylalt:

4 dl tejszín, 4 dl tej, 6 tojássárgája, 1/2 rúd vanília, szarvasgomba, 20 dkg cukor

1. A tejet, tejszínt lábasba öntöm. Hozzáteszem a kikapargatott vaníliát, valamint 2-4 szeletetet a szarvasgombából. (Ízlés és gomba-minőség függő a mennyiség!!!). Felmelegítem, s forás előtt lehúzom a tűzről. Lehűtöm, majd a kívánt ízhatástól függően 12-24 órára hűtőbe teszem (érdemes kóstolni, a túl erős vagy éppen túl gyenge gombaíz agyoncsapja a végeredményt).

2. Másnap a tojássárgájákat a cukorral alaposan elkeverem. A tej-tejszín keveréket felmelegítem, s mielőtt felforrna leveszem a tűzről, majd óvatosan a cukros sárgájához keverem. Visszaöntöm a lábosba, majd kis lángon, keverget addig főzöm (tilos forrnia!), míg besűrűsödik. Ekkor átszűröm egy tálba, s miután kihűlt, hűtőbe teszem éjszakára. Másnap mehet a fagyigépbe vagy a mélyhűtőbe (ez utóbbi esetben 1-2 óránként átmegyek rajta a botturmixal).


2010. március 14.

Francia hét a Karmában - avagy milyen a bouillabaisse a Liszt Ferenc téren



Friss élményekkel megrakodva tértem haza az imént a Karma étteremből. A Liszt Ferenc téren sétáltunk kicsiny családommal, apró léptekkel haladva a francia bisztró felé, mígnem egy táblán kréta kiírással meg nem állított minket a felirat: Bouillabaisse 3190 ft/2 fő. Több sem kellett vidám csapatomnak, eredeti célunkat feledve betértünk a kérdés végére járni: milyen a névadóm, ez az imádott halleves a Liszt Ferenc téren? A fogadtatás kissé meglepő volt, nem szeretem, ha úgy kezelnek egy étteremben mintha a felszolgáló haverja lennék. Az asztalok 80%-a üres, mégis határozottan egy 2 személyes asztalt mutatott nekünk az úriember (gyereknek nem kell hely?!). Elhelyezkedtünk, a mellettünk lévő párkányt szépen berdeztünk, helyet valahogy kell felszabadítani... Az étlap első oldalán van a Francia Hét kínálata: Bouillabaisse, dijoni mustáros báránycsülök, pappardelle szarvasgombás raguval, ratatouille és vajban pirított tejbegríz amihez eper mousse dukál. Kissé szkeptikusan szemléltem a menüt: mi a macskát keres márciusban rataouille és eper mousse az étlapon??? Mit nekünk szezonalitás, hülye magyarnak mirelit eper, vízízű paradicsom, löttyed cukkíni is jó. Szerencsére a pincér "haverunknak" bokros teendői adódtak, így egy igazán kedves és segítőkész felszolgáló vette fel a rendelést. Amíg a bouillabaisse eljutott az asztalunkra, ház borát kortyolgattunk. Kissé melegebb volt a kelleténél, de ízre kellemes (az ára kicsit meglepő, 680 ft/dl, Vylyan pincészet 2006-os Pinot Noir & Merlot ). Megérkezett a halleves. Küllemre tetszetős, szép, étvágygerjesztő, ízre pedig hatalmas pozitív csalódás. Tengeri süllő, lazac, tintahal, kagyló, garnéla és rombuszhal alkották, ami nem teljesen felel meg az általam készítettnek, de kétség kívül valóban jó volt.  A desszert a sült tejbegríz volt a már emlitett eper mousse kíséretében. Az elképzelés szuper, a kivitelezés szörnyű. Gejl, habos-babos, szájpadlásra csuszamlós réteget vonós, számomra ehetetlen mousse, agyon porcukrozott, kissé megsütött tejbegríz karikákkal. Egy biztos, a saját verziómat mindenképp elkészítem, mert tényleg jó az alap ötlet. De sajnos az általuk tálalt formában és ízben számomra majdnem ehetetlen volt, semmiképpen sem méltó folytatása a boullabaisse-nek. Vegye érzelmekkel, de jól lakottan tértünk haza.

Mit főzzek - játékszabály módosítás, avagy van már nyeremény is :)


A kép innen.

A tegnapi nap folyamán megkeresett az őrségi Dublin Hotel tulajdonosa és felajánlás tett, miszerint az a bizonyos három "nyertes" 50%-os családi utalvány boldog tulajdonosa lehet két éjszakára vonatkozóan a fogadóban. Gasztro vonatkozása is van ám a dolognak, hiszen a közelben (Felsőszenterzsébeten) működik az Ózon biofarm, ahol házi biosajtok (kecske, tehén) készítésével is fogalkoznak sok egyéb érdekesség mellett. De a közeli thermálfürdő, a gyönyörű környezet és sok egyéb látnivaló is fantasztikus kikapcsolódás lehet. Köszönjük!
Azonban ez a kedves felajánlás szükségessé tesz némi játékszabály-módosítást. A mit főzzek-ötleteket hétfő éjfélig várom, majd további 3 napon keresztül lehet az oldalon kiírt szavazáson leadni a voksokat, ki melyik ötletre szavaz. Az a három étel amely a legtöbb kattintást kapja, juttatja megíróját az utalvány birtokosává.

2010. március 13.

II. Mit főzzek?



Eltelt egy hónap, lefőztem és publikáltam az előző játék három ételét. Egy kis édes apróság, a Calisson nyitotta a sort, Horasz kérésére a Tartiflette követte, majd a tegnap tálalt Cassoulet zárta Monsieur Bombadil ötlete nyomán. Élveztem a kéréseket, ötleteket, nehéz is volt választani. De új hónap-új játék, tessék ismét kívánni! Alig várom, hogy milyen ötleteket írtok :) Játékra fel!

2010. március 12.

Cassoulet



A Cassoulet egy babos-húsos, igen laktató, ám annál finomabb egytálétel. Toma kérésére készítettem el. Kedves Bombadil Uraság, az egész család áld érte Téged! Ha valaki szereti a húst, egyszerűen megőrül már az illatától is, ha pedig vegetáriánus, akkor majdnem minden esetben tízszer is átgondolja újra: biztos nem eszem én húst? Hát igen. A Cassoulet az cassoulet.
Franciaországon belül is több elkészítési mód létezik, van ahol megszórják zsemlemorzsával, van ahol más fajta húst tesznek bele, stb. Nekem ez tűnik leginkább autentikusnak, ízgazdagabbnak, tökéletsebbnek. Minek tagadjam? Ez tényleg üt. Bár hosszadalmas az elkészítése, egyáltalán nem bonyolult. Bátran próbálkozhat vele egy kétbalkezes konyhatündér is :)

Cassoulet:
4 adag

50 dkg fehérbab, 45 dkg nyers császárhús, 3 hagyma, 20 dkg sertésszalonnabőr, 1 bouquet garni, 3 dkg kacsazsír, 3 db toulouse-i kolbász, 4 db kacsacomb-konfit, 1 gerezd fokhagyma, kakukkfű, só-bors

1. A főzést megelőző este megcsinálom konfitált kacsát és beáztatom a babot.

2. Másnap leszűröm/öblitem a babot és egy nagy lábasba teszem. Hozzá rakom a császárhúst, egy darab hagymát elnegyedelve, a szalonnabőr negyedét, a bouquet garnit. Felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje, majd sózom-borsozom, s lefedve forrástól számított 1 órán át főzöm kis lángon. Hagyom kissé kihűlni, majd alkatrészekre szedem: Lezsűröm, a levét elrakom, kelleni fog! A hagymát, a babot, a húst és a szalonnát szintén szétválogatom. A császárt 4-5 cm-es kockákra vágom, a szalonnát apróra darabolom.

3. Egy serpenyőben a kacsazsír felében megpirítom a kolbászokat, majd kiveszem őket. A kolbászos zsíron a maradék két hagymát leszeletelés után megpirítom a megfőzött hagymával és szalonnával együtt. A zúzott fokhagymát is hozzá teszem, majd leturmixolom, hogy egy sűrű pépet kapjak.

4. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A maradék nyers szalonnabőrt leszeletelem, kibélelem vele egy cserépedény vagy lábas fenekét. Erre teszem a bab negyedét, egy kanál pürét, a kolbászokat, megint babot, pürét, majd a császárhúst, pürét, újra babot, kacsa-konfitot, pürét és végül ismét babot. Huh... A félretett főzőlével felöntöm annyira, hogy nagyjábóléppen ellepje, s a maradékot megint elrakom. Sütőbe tolom az alkotást, majd 1 órán át sütöm, mikor is leviszem a hőt 125 fokra, hogy újabb egy órán keresztül rotyogtathassam.Ha kész, kihűtöm, és mehet egy éjszakára a hűtőbe.

5. Másnap a sütőt ismét előmelegítem 180 fokra, és beteszem a cassoulet-t 1 órára. Ezután kanállal feltöröm a tetején képződött kemény héjat, és kb fél dl főzőlevet töltök hozzá. Ezután csökkentem a hőmérsékletet 125 fokra, s fél óra múlva készen is van maga a csoda.

2010. március 11.

Madeleine



A Madeleine klasszikus francia édesség, melynek igen nehéz ellenállni- tudja ezt mindenki, aki már kóstolta -. Eredetét tekintve Lorraine (Lotharingia) tartományából származik és Stanislas Leszczynski hercegnek köszönhetjük elterjedését. Ez - a napjainkban fénykorát élő - arany színű, kagyló formájú, omlós, enyhén szivacsos sütemény egy francia asztaláról sem hiányozhat, uzsonna tájban. 
Azt tartja a mende-monda, hogy az 1700-as években egy gálavacsorára való készülődés alatt a szószkészítő és cukrász egy nagy vitában összeveszett, és az utóbbi mérgében csapot-papot otthagyott. Stanislas herceg nagyon megilyed, hogy milyen desszertet fog ő akkor adni a vendégeinek? Ekkor a komornyik javaslatára előhozakodott az egyik szobalány azzal az ötlettel, hogy süt a nagymamája recepetje alapján finom kis süteményeke. Ezek az apró finomságok hatalmas sikert arattak a vendégek körében, s a vendégség végeztével a herceg magához hívatta a szobalányt. Gtaulált neki, megköszönte a segítségét, és megkérdezte ennek a csodálatos süteménynek a nevét. A leányzó azt felelte, ennek nincs neve. Akkor a felség azt kérdezte: Mi a neved és hol születtél? A lány ezt felelte: Madeleine, és Commercy-ből jöttem. "Mától fogva ez a sütemény Madelenies de Commercy lesz!" felelte a őfelsége.
Tetszés szerint lehet tovább ízesíteni: vanília, fahéj, csonhéjasok, csoki... De nekem ez az eredeti ízlik legjobban.


Madeleine:

8 dkg vaj, 10 dkg liszt, 10 ckg cukor, 2 tojás, csipet só, 1/2 reszelt citromhéj

1. A sütőt 200 fokra melegítem elő. A vajat megolvasztom. A tojásokat a cukorral nagyon habos-fehérre keverem, majd hozzáteszem a reszelt citromhéjat, óvatosan beleforgatom a lisztet majd a kihűlt olvasztott vajat.

2. Néhány percre hűtőbe teszem dermedni, majd mikor már kanalazható állagú, kivajazott madeleine-formába simítgatom. Kb.10-12 perc alatt sül arany színűre.

2010. március 9.

Pistou


 

A pistou nagyon hasonló az olasz pesto-hoz. Mindössze annyi különbség van köztük, hogy a franciák nem tesznek bele olajos magvat. A legismertebb étel vele kapcsolatban a Soupe au pistou (provence-i zöldségleves), de számos francia finomság hkészíthető még vele. Saláták, hideg-meleg előételek, levesek, mártások tökéletes és összetett ízesítője. Nálam eddig kagylósaláta készült belőle. Lehet turmixgépben készíteni, de mozsárban az igazi... Hűtőben, csavaros üvegbe téve viszonylag sokáig eláll. Csak arra kell ügyelni, hogy az olaj mindig ellepje a tetejét.


Pistou házilag:


50 g bazsalikomlevél, 4 gerezd fokhagyma, 50 g parmezán, 1/2 dl olívaolaj, só-bors


1. A bazsalikomot apróra tépkedem, a sajtot finomra reszelem, a fokhagymát összezúzom. Egy márvány mozsárba teszem őket, majd nem teljesen homogén masszává pépesítem. Nem baj, ha rusztikus marad! Ekkor sózom, borsozom, olívaolajjal felengedem, majd további 1-2 percig morzsolgatom a masszát. 

Langyos kagylósaláta pistou-val



Az elmúlt napok (hetek?) rohanása kissé megviselte az itthoni konyhai serteperte szokásos rendszerességét. Élvezem, hogy azzal foglalkozhatok ami a lényegem - sütök, főzök - , de jól jön már a kis szusszantásnyi szünet. Tavasz közeledtével egyre többet zakatol a fejemben hogy salátát enni, félre a téli nehéz ételekkel, így az időhiányt és ez utóbbi vágyamat összeegyeztetve tökéletes vacsorának tűnt a kagylósaláta. Elmaradhatatlan kísérője egy pohár fehérbor és ropogós baguette (naná, hogy házi!).

Kagylósaláta:
kb. 4 főre

30 dkg krumpli, ha friss akkor 1 kg fekete kagyló, ha mirelit-pucolt akkor 25 dkg, 4 órási marék rukkola, fodros endívia és egyéb salátalevelek keveréke, só-bors, kevés citromlé, 3-4 mentalevél, 8 ek. olívaolajjal kicsit hígabbra kikevert pistou. (Bazsalikomlevél, fokhagyma, parmezán, olívaolaj, só-bors)

1. A krumplikat megpucolom, hideg vízben felrakom főni a mentalevelekkel együtt. Ha kész, leöntöm a mentás vizet és melegen tartom a burgonyákat.

2. Ha friss a kagyló, akkor fél dl vízzel egy nagy serpenyőbe teszem, majd magas hőmérsékleten 4-5 perc alatt készre gőzölöm. A húst kiszedem a héjából, csak néhány darabot hagyok benne a látvány kedvéért. Ha mirelit a kagyló, akkor egyszerűen csak átrottyantom.

3. A krumplit felszeletelem, ráhalmozom a salátát, a kagylót, majd meglocsolom a híg pistou-val. Ekkor mehet rá még kevés só-bors-citromlé, és már készen is van.


2010. március 5.

Színes krumplisaláta, avagy majdnem itt a tavasz



Mára nem terveztem több bejegyzést, pláne nem krumplisat... De délben a boltban olyan gyönyörű lila burgonyákat kaptam (1200/kg...), hogy képtelen voltam ellenállni egy színes, tavaszt idéző/csalogató kavalkádnak. Így született meg ez a kifi-, édes-, és lilakrumpli saláta. A jó minőségű gumók ízét kiemelendő éppen hogy csak egy kevés fokhagymás vinagrette került rá egy csipetnyi Maldon só kíséretében, no meg pár szál rukkola. Egy pohár borral, roggyantott camambert-el vagy kecskesajttal tökéletes vacsora. Bár be kell vallanom, nekem így magában is nagyon ízlett...

Színes burgonya-saláta:

Egyenlő mennyiésű "rendes"-, édes-, és lila krumpli, olívaolaj, borecet, só-bors, dijoni mustár, fokhagyma

1. A burgonyákat héjastul megfőzöm, majd lehúzom a héjukat. Az öntethez minden mást összekeverek.

2. A krumplikat felkarikázom, megszórom rukkolával és már mehet is rá a vinagrette. Langyosan tálalom.

 

És a lila burgonya:

La Tartiflette


 
Horasz kolléga volt olyan kedves és indította a sort az  I.Mit főzzek? játék kívánalmai között. Az általa készített is nagyon-nagyon jónak tűnik, gyakorlatilag csak kis különbségek vannak az enyémhez képest.

A tartiflette annyit tesz, mint rakott krumplis francia egytálétel. Savoie-ból, a francia Alpokból ered, s többek között a zseniális Rablochon sajtot hivatott népszerűsíteni. Én személy szerint nagyon szeretem a magyart is, na de ez... egy pohár fehérbor kíséretében érdemes egyszer kipróbálni.

Tartiflette:

1,5 kg krumpli, 25 dkg húsos (vagy nem) szalonna, 4 db hagyma, 4 dl  (vagy tejszín és tejföl keveréke), 1 Reblochon sajt, só-bors

1. A krumplit meghámozom, majd egészben felteszem főni. A szalonnát apró kockákra vágom, a hagymát szeletelem. Ha húsos a szalonna, akkor előbb a hagymát pirítom meg vajon, majd adom hozzá ez utóbbit, ha zsírszalonna áll rendelkezésre, akkor azzal kezdem a sort, s ahogy engedett egy kevés zsiradékot, rakom rá a hagymát.

2. A megfőtt krumplit kivajazott tál aljába rendezem, enyhén sózom-borsozom. Erre kerül a hagymás szalonna, amit szintén ízesítek (a szalonna sósságától függően!). Tetejére jön a Crème fraîche (vagy a tejszín-tejföl keverék), majd a vízszintesen kettébe vágott sajt. 200 fokon kb. 15 perc alatt átsütöm.

2010. március 2.

Tarte au fromage blanc - Túrótorta



Már nagyon-nagyon várom a tavaszt. A nyarat. A meleget. A friss zöldségeket. A gyümölcsöket. És, hogy ezt a tortát majszolhassam (majdnem) végtelen mennyiségben. Könnyű a szó minden értelmében, amolyan pikk-pakk-frisset-az-asztalra típusú desszert provence-i egyszerűséggel. A feltétet az aktuális gyümölcsökhöz igazítva variálhatjuk. (Vagy a mélyhűtő tartalmát figyelembe véve). 

Túrótorta: 

15 dkg liszt, 1 ek. cukor, 65 g puha vaj, 1 tojássárgája, 2 ek. víz, 1/2 cs. sütőpor, csipet só
50 dkg túró, 2 dl tejszín, 1 vaníliarúd (vagy 2 kk kivonat), 4 ek. méz, gyümölcsök

1. A tészta hozzávalóit összegyúrom (aprító gépben a legegyszerűbb), majd fóliába téve 1 órára a hűtőbe teszem. 

2. A sütőt 200 fokra előmelegítem. A tésztát vékonyan kinyújtom, kibélelek vele egy 22-24 cm-es formát úgy, hogy a pereme jó magasra felérjen. Egy méretre vágott sütőpapírt helyezek a tészta aljára, majd szárazbabbal megtöltve kb. 30 perc alatt aranybarnára sütöm.


3. A tejszínt nagyon kemény habbá verem. A túrót a mézzel és a vanília magocskáival összekeverem, majd óvatosan a habba forgatom. A kihűlt tésztára (babot kiveszem! :) ) simítom, majd tetszés szerint gyümölcsöt halmozok rá, amit végül enyhén meghintek porcukorral.